La casa de la veranda cega

La Tora és una adolescent que viu en un fiord noruec. El fet que el seu pare fos un soldat alemany de la Segona Guerra Mundial la converteix en una persona assenyalada. En aquesta novel·la el lector hi trobarà la bellesa paisatgística dels fiords, però també algunes ombres com l’amargor de la mare de la Tora o els abusos a la qual la sotmet el seu padrastre.

 

ISBN: 978-84-122494-1-5
Mida: 14×21
274 pàgines
Rústica amb solapes
PVP: 20,00 euros
Data de publicació: octubre de 2020

Nusos

Roland Barthes, Sylvia Plath, Ted Hughes, Maurice Blanchot, Vitalie Cuif, Arthur Rimbaud, Paul Verlaine, Arvo Pärt, Andrei Tarkovski, Julio Cortázar, la Mona Lisa… són alguns dels personatges que apareixen en aquests contes imaginatius, difícils de classificar i d’atmosferes poc habituals.

 

Els contes són peces complicades de construir, però Øyehaug hi té la mà trencada. L’originalitat i el risc són els millors adjectius per definir aquest recull que ara teniu a les mans.

 

ISBN: 978-84-122494-3-9
Mida: 14×21
158 pàgines
Rústica amb solapes
PVP: 17,00 euros
Data de publicació: juny de 2021

El palau de gel

L’Unn fa poc que ha arribat a una nova escola. Una de les seves companyes de classe, la Siss, n’intueix una sèrie de secrets i de misteris. Una tarda l’Unn convida la Siss a jugar a casa seva. És la tardor i la nit i el fred defineixen el paisatge. Després d’aquesta primera tarda juntes, la Siss voldria que aquesta amistat durés per sempre. L’endemà la Siss es lleva amb l’entusiasme de retrobar-se amb la seva nova amiga, però l’Unn no va a classe ni aquell matí ni cap altre matí més. Les especulacions són moltes i el palau de gel, que el vent i el fred han aconseguit formar a la zona del riu, una possibilitat que a mesura que els mesos avancin es convertirà en l’única manera d’explicar la desaparició de l’Unn.

 

El palau de gel és indiscutiblement una de les grans novel·les del segle XX de la literatura escandinava que l’atemporalitat de la narració i la singularitat de la veu narrativa han convertit en universal i del tot contemporània.

ISBN: 978-84-122494-7-7

Mida: 14×21
190 pàgines
Rústica amb solapes
PVP: 18,00 euros
Data de publicació: octubre de 2022

Una balena anomenada Goliat

L’Alba és una noia d’una trentena d’anys que viu a Hèlsinki on fa d’intèrpret per als immigrants romanesos. Ella coneix bé aquest idioma perquè és la llengua del seu pare, la seva ex-parella i el dels habitants de la Vila Roja. Quan el seu avi, un home que rep el nom de Llop, mora retorna a aquesta població, i aquest retorn fa que els seus records d’infantesa i primera joventut s’encadenin amb el passat familiar i amb la història de la Romania de l’última meitat del segle XX. La Cristina Sandu crea en aquesta novel·la un mosaic narratiu en el qual també hi tenen cabuda les llegendes, els mites i les tradicions.
ISBN: 978-84-122494-0-8
Mida: 14×21
242 pàgines
Rústica amb solapes
PVP: 19,00 euros
Data de publicació: octubre de 2020

Pastoral

Enmig d’un paisatge de nabius, dents de lleó, lluços enormes i llops temibles, el narrador omniscient i poc fiable d’aquesta història ens explica com és la jornada del dia abans de Sant Joan dels habitants d’un petit municipi situat a la badia d’un llac finès.

Hi ha dies en què no passa res i hi ha dies en què passa tot. Aquesta és la frase que millor podria definir aquesta novel·la en què personatges de diferents generacions fan una mirada cap al seu passat familiar i, també, cap al passat de Finlàndia.

Tant l’Elina, l’Aatu, el Reino, el Kaius, la Leenna i la Meri com el lector recordaran per sempre aquesta nit de Sant Joan.

ISBN: 978-84-127655-1-9
Mida: 14×21
122 pàgines
Rústica amb solapes
PVP: 14 euros
Data de publicació: febrer de 2024

Rødby-Puttgarden

La Jane i la Tine són dues germanes joves. Viuen juntes des de fa uns quants mesos i treballen a la botiga de perfums que hi ha al ferri que uneix Rødby (Dinamarca) amb Puttgarden (Alemanya). La convivència entre aquestes dues germanes, els trajectes en ferri, les relacions sentimentals i el record de la mare són els eixos que vertebren la història. Helle Helle aconsegueix amb frases precises narrar una relació d’amistat i comprensió.

ISBN: 978-84-122494-2-2
Mida: 14×21
184 pàgines
Rústica amb solapes
PVP: 17,50 euros
Data de publicació: febrer de 2021

Vivian

Vivian Maier va ser, i probablement continuarà sent, un misteri. Christina Hesselholdt no desfà aquest misteri, però sí que juga a ampliar i ficcionar la biografia d’una dona que sempre anava acompanyada d’una Rolleiflex i de qui no es va poder descobrir l’extensa obra fotogràfica fins després de la seva mort. Malgrat que Maier va treballar sempre de mainadera, es calcula que va fer més de 150.000 fotografies.

 

¿Quina vida va tenir? ¿Quina relació va tenir amb la seva família i amb les famílies per a les quals va treballar? ¿Per què mai no va voler exposar les seves fotografies? Són preguntes que Hesselholdt, a través de les veus de diferents personatges, intenta respondre en aquesta novel·la de frases precises i magnètiques.

ISBN: : 978-84-122494-5-3

Mida: 14×21
191 pàgines
Rústica amb solapes
PVP: 18 euros
Data de publicació: febrer de 2022

Illa

Illa és una història formada alhora per moltes històries. Històries que, tot i provenir d’un territori tan reduït com les illes Fèroe, són del tot properes i universals. L’exotisme paisatgístic de les Fèroe és el teló de fons d’aquesta multiplicitat de narracions que parlen del passat i el present de l’arxipèlag, de com s’hi va viure la Segona Guerra Mundial, de la convivència entre el feroès i el danès, dels contrastos entre les arrels i la modernitat, de les relacions històriques entre Dinamarca i les Fèroe o també de la dificultat de no saber on pertanys ni on vols pertànyer.

 

Illa s’ha traduït a cinc llengües i el 2016 va guanyar el Premi Bogforum Debutant. En anglès l’ha publicat Penguin Random House i en italià Iperborea Libri.

 

ISBN: 978-84-122494-8-4

Mida: 14×21
161 pàgines
Rústica amb solapes
PVP: 17 euros
Data de publicació: febrer de 2023

Àngels de l’univers

El 30 de març de 1949 és el dia que Islàndia entra a l’OTAN i és també el dia que neix el narrador d’Àngels de l’univers. Entre la faula i els records, entre la lucidesa i la inestabilitat psicològica, el Páll narra diferents períodes de la seva infantesa i joventut. Una joventut lligada als carrers de Reykjavík, la música i les entrades i sortides del Kleppur. És precisament dins d’aquest hospital psiquiàtric que el lector pot conèixer personatges tan interessants com l’autor de les lletres dels Beatles o un pacient que imita Hitler a la perfecció.

 

Einar Már Guðmundsson aconsegueix amb una veu narrativa plena de poesia fer-nos entrar en un univers en què les sagues, la ironia, la història islandesa de la segona meitat del segle XX i la bogeria es barregen.

 

ISBN: 978-84-122494-4-6

Mida: 14×21
217 pàgines
Rústica amb solapes
PVP: 19 euros
Data de publicació: octubre de 2021

Skugga-Baldur

El gener del 1883, mentre al poble islandès de Brekka Friðrik B. Friðjónsson plora la mort de l’Abba, una noia amb síndrome de Down a qui fa uns anys va decidir acollir, el pare Skugga-Baldur recorre les muntanyes del nord de Dalur intentant caçar una guineu de pelatge carmesí.

La persecució d’aquesta guineu, les tempestes violentes de neu i la història que s’amaga darrere de l’Abba són els eixos principals d’aquesta novel·la narrada com una faula i amb una estètica i ritme que sovint recorden els versos d’un bon poema.

Skugga-Baldur és un clàssic contemporani de la literatura islandesa, ha estat traduïda a més de trenta llengües i va merèixer el Premi Literari del Consell Nòrdic l’any 2005.

 

ISBN: 978-84-127655-0-2

Mida: 14×21
101 pàgines
Rústica amb solapes
PVP: 12,50 euros
Data de publicació: octubre de 2023

Pluja

Pluja és una novel·la de paisatge suggeridor que té dues parts i dos protagonistes. El primer dels protagonistes és el Brodd, un boiximà d’una època pretèrita que de petit dibuixa una impala a l’exterior d’una cova. Aquest fet, a primera vista intranscendent, determina la seva existència i condueix el lector cap a un món oníric i poètic en què els ritus i la màgia són fonamentals per aconseguir fer ploure. El segon protagonista és el Bengt, un enginyer hidràulic suec irònic i desafortunat en matèria amorosa, que al final del segle XX treballa com a cooperant per fer arribar aigua a diverses poblacions africanes.

 

En aquesta novel·la poc habitual convergeixen dues èpoques i dues maneres de narrar la història. Un home de pluja i un enginyer ens ofereixen no només la possibilitat de comparar com era el món abans i com és ara, sinó també la de decidir si, com el Brodd, pintem la impala o només l’observem. 

 

ISBN: 978-84-122494-6-0

Mida: 14×21
223 pàgines
Rústica amb solapes
PVP: 19 euros
Data de publicació: maig de 2022

Mort d’un apicultor

“Tornem a començar, mai no ens rendim”. Aquest és el lema que va repetint al llarg de la novel·la Lars Lennart Westint, el protagonista de Mort d’un apicultor, una de les grans novel·les de la literatura sueca del segle XX i que encara no havia estat traduïda en llengua catalana.

 

El lector a través de tres llibretes trobades per un narrador– que només escoltarà a l’inici de la novel·la– coneixerà de manera fragmentada la vida i els pensaments d’un antic mestre d’escola de quaranta anys; les possessions del qual són un jardinet, un hort, un gos i una quantitat gens menyspreable de ruscos. Aquest narrador inicial selecciona i ordena les informacions d’aquestes tres llibretes i ens presenta un protagonista que malgrat rebre una carta, que no gosa obrir, utilitza els records d’infantesa i de joventut per elogiar la joia de viure.

 

ISBN: 978-84-122494-9-1

Mida: 14×21
145 pàgines
Rústica amb solapes
PVP: 16,50 euros
Data de publicació: maig de 2023

En nom del fill

El 27 d’agost del 1961 es van ofegar al llac Nedre Vettern vuit persones; el pare de Björn Larsson en va ser una. Larsson agafa els records que té d’aquella època, la premsa que va parlar de l’ofegament, la vida que va venir després, i es converteix en un fill que parla en tercera persona de l’absència del pare.

A través d’una frase mesurada que convida a deixar-se portar per la lectura —i amb el suport de les veus d’altres escriptors que van perdre aviat els pares—, Larsson no només reflexiona sobre els estranys mecanismes de la memòria, sinó que també ens narra una història profunda i universal.

 

 

ISBN: 978-84-127655-2-6

Mida: 14×21
202 pàgines
Rústica amb solapes
PVP: 18,50 euros
Data de publicació: juny de 2024

Comments are closed.